A Krav Maga tanulóknak lehetőségük van szintvizsgán részt venni, és aki sikerrel veszi ezt akadályt Krav Maga szintet szerez. Ezek a Krav Maga szintek a tanuló felkészültségét jelzik. Mi nem használjuk a tradicionális harcművészetekben jellemző övrendszert, de természetesen mi is jelöljük a különböző szinteket. A színes övek helyett felvarrókat használunk, melyeket a bal nadrágszáron hordunk. Az alábbiakban bemutatjuk a Krav Maga szintek mai felosztását, illetve azt, hogy ez a felosztás hogyan alakult ki az elmúlt néhány évtizedben.

A Krav Maga szintek története

Imi Lichtenfeld és Eyal YanilovImi 1964-ben vonult vissza a katonai szolgáltból, és kezdte civileknek oktatni a Krav Magát. Erről bővebben itt olvashatsz. Az első időszakban még nem különböztetett meg fokozatokat, és a tanulói is egyszerű terepmintás pólót viseltek, ez volt a Krav Magás uniformis. Nem sokkal később áttért a judoból ismert ruházatra és övrendszerre. 7 különböző fokozatot hozott létre, amelyekhez a fehér, sárga, narancs, zöld, kék, barna és fekete öveket rendelte.

1987-ben Imi megbízta Eyal Yanilov-ot, hogy rendszerezze a Krav Maga tananyagot. Ekkor még Eyal megtartotta az övrendszert, ám egészen Expert 5-ig (fekete öv 5. dan-ig) bővítette a szinteket. Ekkoriban egyre több fiatal instruktor kezdett pólót hordani a judo gi helyett. Amikor Európában és az Egyesült Államokban oktatott, nyilvánvalóvá vált Eyal számára, hogy a megszokott ruházat és övrendszer már nem olyan praktikus, mint korábban.

Ezen tapasztalatok hatására az 1990-es évek második felében Imi jóváhagyásával Eyal néhány európai instruktor segítségével átalakította a korábbi tananyagot, és létrehozta a Krav Maga szintek új rendszerét, amit máig is használunk.

Krav Maga szintek napjainkban

Jelenleg 18 különböző szintet különböztetünk meg a Krav Magában:

  • Practitioner (kezdő) szintek: P1-P5
  • Graduate (haladó) szintek: G1-G5
  • Expert (szakértői) szintek: E1-E5
  • Master (mester) szintek: M1-M3 (vagy E6-E8)

    Krav Maga szint felvarrók

    KMG felvarrók

Practitioner (P) szintek

Kezdő illetve középhaladó szintek. Egy hosszú út kezdete. A P szinteken a tanulók megtanulják a alapvető ütések és rúgások, illetve ezek kombinációjának kivitelezését, a leggyakoribb pusztakezes támadások (ütések, rúgások, fojtások, stb.) hárítását. Már ezeken a szinteken foglalkozunk egyszerűbb eszközös (késes és botos) fenyegetések és támadások megoldásával. Megismerkednek a több támadó esetén használható taktikákkal és a helyes döntéshozatallal. Nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, a küzdelem előtti és -utáni helyes viselkedésre.

Graduate (G) szintek

Középhaladó, haladó szintek. A G szintű tanulók sokkal precízebben képesek alkalmazni a korábban megtanult technikákat. Képesek különböző kiinduló helyzetekből, illetve magasabb stresszszint mellett is helyesen és hatékonyan védekezni. Összetettebb támadásokat, kombinációkkal ismerkednek meg. Bonyolultabb pusztakezes és eszközös támadások hárítását is megtanulják. Ezeken a szinteken a hidegfegyverek (kés és bot) mellett különböző lőfegyveres fenyegetések megoldását is tanítjuk. A G szintek valamelyikének megléte az egyik feltétele annak, hogy egy Krav Maga tanuló a Krav Maga Global instruktorává váljon.

Expert (E) szintek

Szakértői, a tradicionális övrendszer szerint fekete övnek megfeleltethető szintek. Az Expert szintű Krav Maga gyakorló a P és G szintű technikákat sokkal precízebben képes végrehajtani. Egyaránt hatékonyan dolgozik az erősébb és a gyengébb oldalán is. Ritkább, még összetettebb szituációkat is képes megoldani. Személyvédelmi, illetve küzdelmi technikák és taktikák terén is kimagasló képességekkel rendelkezik.

Létezik három, úgynevezett Master szint (Master 1-3 vagy Expert 6-8) is, melyet a világon mindössze néhányan birtokolnak. Ezekhez a szintekhez már nem tartozik konkrét tananyag. Ilyen szint elnyeréséhez egész életen át tartó kitartó és elhivatott munka szükséges. Jelenleg a legmagasabb szintű Krav Maga szintet egyedül Eyal Yanilov, a Krav Maga Global alapítója és igazgatója birtokolja.

A következő Krav Maga szint elnyeréséhez a Krav Maga Global által szervezett vizsgán kell részt vennünk. A szintvizsgák követelményrendszerét a KMG határozza meg.

Krav Maga vizsgán való részvétel feltételei

A P és G szintű vizsgákon való részvétel egyik feltétele az oktatói ajánlás, a kivárási idő letelte és természetesen a megfelelő egészségi állapot. A KMG instruktor dönti el, hogy mely tanulóit javasolja szintvizsgára. P1-től G5 szintig a kivárási idő minden új fokozatra 6 hónap.

forrás: https://krav-maga.com/blog/evolution-ranking-krav-maga-kmg/