A Krav Maga alapítója, Imi LichtenfeldImi Lichtenfeld a Krav Maga megalapítója

A kezdetek

A Krav Maga története 1910-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor született meg Budapesten a Krav Maga megalapítója, Imi Lichtenfeld. Pozsonyban nőtt fel, ahol édesapja, Samuel a városi rendőrség főfelügyelője volt. Samuel feladatkörébe tartozott, hogy beosztottjainak önvédelmet és közelharcot tanítson, ezáltal a fiatal Iminek lehetősége nyílt, hogy elsajátítsa ezen készségeket. Édesapja hatására, már fiatal korában sportolni kezdett, és hamarosan kiderült, hogy rendkívül tehetséges atléta.

Tizenéves korában tornával, ökölvívással és birkózással foglalkozott. 19 évesen már nemzeti és nemzetközi bajnokként ismerték ezen sportágakban. Később a birkózás mellett tette le a voksát, és több mint egy évtizedig a szlovák birkózó-válogatott tagja volt.

A háborús időszak

Az 1930-as évek közepétől Európában egyre inkább terjedni kezdtek a fasiszta és antiszemita mozgalmak, amely a kisebbségek elleni erőszakhullám elterjedését is jelentette. Imi egy fiatal zsidókból álló csoport élére állt, akik azt tűzték ki célul, hogy megvédik a pozsonyi zsidónegyedet az antiszemita bandáktól. Négy éven keresztül számos erőszakos összeütközésben vettek részt, és nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttek ezek során. A rendszer amelyet Imi néhány évvel később kifejlesztett, és ma Krav Magaként ismerünk, ebből az időszakból eredeztethető.

Légy olyan jó, hogy ne kelljen ölnöd!

Imi Lichtenfeld

1940-ben, miután megerősödött a náci uralom Európában, Imi Palesztínába menekült, majd a brit hadsereg parancsnoksága alatt harcolt a II. világháborúban. A háború után visszatért Palesztínába, ahol számos különleges egységet képzett ki.

Izrael létrejöttével megalakult az Izraeli Honvédelem. Imi lett a hadsereg fizikai és a Krav Maga vezető instruktora. Körülbelül 20 éven keresztül szolgált a katonaságnál, és ez idő alatt folyamatosan finomította a módszerét. Személyesen képezte ki az izraeli speciális alakulatok tagjait, és számos Krav Maga instruktort is.

A civil Krav Maga története

A civil Krav Maga története 1964-ben kezdődött, amikor több mint 20 év szolgálat után Imi leszerelt a katonaságnál. Úgy döntött, hogy hatalmas elméleti tudását és gyakorlati tapasztalatait egy olyan rendszerré formálja, amely civilek önvédelemként is megállja a helyét. Számos tanítványt és instruktort képzett ki, és továbbra is folyamatosan finomította a Krav Magát, hogy az még hatékonyabbá váljon, mint civilek számára kifejlesztett önvédelmi rendszer, és mint katonai és rendőri alakulatok által alakalmazott taktikai közelharc rendszer.

Eyal Yanilov, a KMG vezető instruktora

Eyal Yanilov 1974-ben, 15 éves korában kezdett Krav Magát tanulni. Hamar kiderült, hogy rendkívül tehetséges gyakorló és oktató is. Rövidesen Imi felkérte Eyalt, hogy tanítson más instruktorokat is.

Az 1980-as évek elején Imi asszisztensévé, legközelebbi tanácsadójává és jobb kezévé vált Eyal. Miután lediplomázott villamosmérnökként, terrorelhárító egységeknek kezdett Krav Magát tanítani, és Imivel közösen megírják a hivatalos Krav Maga kézikönyvet. Az 1980-as évek második felében Eyal külföldre, először az Egyesült Államokba, majd Európába utazott, ahol katonai és rendőri egységeket, illetve civileket is oktatott. A Krav Maga ekkoriban indult világhódító útjára. 1987-ben Imi őt nevezte ki a Krav Maga vezető instruktorának. Ebben a pozícióban Eyal feladata lett, hogy módosítsa a tananyagot, és hogy rendszerré fejlessze a Krav Magát.

Az 1990-es évek közepén Imi és Eyal megalapította a Nemzetközi Krav Maga Szervezetet (IKMF), azzal a szándékkal, hogy a rendszer még sikeresebben terjedhessen világszerte. 1996-ban Imi kinevezte Eyalt a szövetség elnökévé, és az elérhető legmagasabb szinttel (Master 3 vagy Expert 8) jutalmazta. Imi 1998-ban hunyt el, de egészen haláláig Eyal mentora volt és közösen finomították a Krav Magát. Ezután Eyal magára vállalta felelősséget, hogy tovább fejleszti és terjeszti a rendszert.

A Krav Maga története itt nem ér véget, ha a rendszer jelenéről szeretnél olvasni, ide kattintva megteheted.

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, várunk szeretettel egy ingyenes próba edzésre. Ez semmilyen kötelezettséggel nem jár, mindössze arra kérünk, hogy ide kattintva jelentkezz be, hogy számítsunk érkezésedre!