Az utóbbi időben több érdeklődő szülő is feltette a kérdést, hogy milyen egy gyermek Krav Maga edzés, hogyan is néz ki, mire számítsanak. Azt gondolom, hogy ez egy teljesen jogos kérdés tekintve, hogy Magyarországon a Krav Maga, különösen a gyermekeknek oktatott változata sok ember számára ismeretlen. Az alábbi írásban a kisebbek (nálunk ez a 6-10 éves korosztály) edzését, a Krav Kids edzést mutatom be.

Krav Kids küzdőállás

A 6-10 éves korosztály sportolással kapcsolatos jellemzői

Ahhoz, hogy az edzéseinket úgy építhessük fel, hogy azok biztosan hasznosan teljenek, fontos ismernünk a kérdéses csoport (jelen esetben a 6-10 éves kor közötti gyermekek) általános jellegzetességeit.

Az alapvető képességek közül az ügyesség fejleszthető leginkább ebben a korban. Azok a gyermekek, akik magasabb szintű mozgáskultúrával rendelkeznek, az iskolában is jobb teljesítményre képesek. Továbbá ők idősebb korukban is előnyben lesznek azokhoz képest, akiknél az ügyesség fejlesztése elmaradt gyermekkorban.

A gyermekek mozgástanulása kisiskolás korban nagyrészt utánzással, a mozgás lemásolásával történik. A figyelmük még viszonylag rövid ideig tartható fent, illetve jellemző a játék és versenyzés utáni vágy. Ezáltal a monoton edzések helyett szerencsésebb a változatos és szórakoztató, játékos gyakorlás.

Fontos belátnunk, hogy egy 10 év alatti gyermek még sokkal kisebb és gyengébb a felnőtteknél. Ennél fogva a korosztály önvédelem oktatása során nagy figyelmet fordítunk a felismerés, megelőzés, kitörés képességére, az elfutásra, illetve a segítségkérés módozataira.

A Krav Kids edzések célja

Az edzések felépítését meghatározó másik tényező az edzések célja. Egyrészt kell, hogy legyenek általános céljaink az edzésekkel kapcsolatosan. Gyermekek esetén nálunk a cél, a sport szeretetének erősítése, a mozgásos képességek javítása, az önbizalom növelése és önvédelemi jártasság fejlesztése. Ez utóbbi alatt értem a felismerés, megelőzés képességét illetve az önvédelmi technikák és fogások kivitelezését is.

Az általános célok eléréséhez konkrét edzéscélokkal dolgozunk. Minden egyes órának van egy kitűzött célja. Ez lehet például az egyenes alárúgás gyakorlása, egyensúlyozó képesség fejlesztése, szemből fojtásból való szabadulás megtanulása, a felismerés gyakorlása, stb.

A Krav Kids edzések felépítése

Edzés kezdete

Az edzés sorakozóval kezdődik. Megtörténik a névsorolvasás, majd egy rövid, kb. fél perces csenddel hangolódunk az edzésre, melyet egy rövid meghajlás követ.

Az óra mozgásos része bemelegítéssel kezdődik. Akárcsak a felnőtteknél, ennek a szakasznak elengedhetetlen szerepe van a sérülések megelőzésében. A vérkeringés fokozása érdekében rövid, egy-két perces aktív mozgással kezdünk, melyeket különböző ügyességi feladatokkal (pl. irányváltások, akadály alatt mászás stb.) tűzdelünk. A bemelegítés második szakaszában történek az ízületi átmozgatás és a nyújtás. Ez a néhány perces blokk biztosítja, hogy az ízületi folyadék termelődése fokozódjon, illetve az izmok hossza is az edzésterheléshez igazodjon.

A bemelegítés után képesség fejlesztő / erősítő gyakorlatokkal folytatjuk. Ez néha szárazon történik (pl. előre meghatározott ismétlést csinál mindenki egy adott gyakorlatból), ám én jobban szeretem, ha ezt valamilyen verseny vagy játék köré építjük fel. Egyrészt a gyerekek sokkal jobban élvezik a feladatot, és tapasztalataim szerint az ilyen típusú fejleszté hatásosabb is. Másrészt a versenyekbe és játékokba már olyan feladatokat is tudunk csempészni, amely az önvédelmi technika begyakorlását megkönnyíti a gyerekek számára.

Krav kids fekvőtámasz

Önvédelmi blokk

Ezt követi az edzés önvédelmi része. Átismétlünk néhány korábban begyakorolt mozdulatot, vagy megtanulunk egy új önvédelmi technikákát. Ütéseket, rúgásokat, kombinációkat gyakorlunk. Különböző támadások (ütések, lökések, rúgások, lefogások, fojtások, stb.) védését, hárítását tanuljuk. Számos esetben különböző megoldásokat tanítunk gyerekek és felnőttek ellen. Megbeszéljük, hogy milyen technikát érdemes választani, ha egy kötekedő kortársat kell leszerelni, és mi lehet a célravezető, ha egy sokkal nagyobb és erősebb felnőtt a fenyegető fél. Ennél a korosztálynál a gyakorlás még általában egymás után személyesen az instruktorral történik. Egyrészt így a figyelmetlenségből vagy óvatlanságból fakadó baleset kockázata a minimálisra csökkenthető, másrészt így biztosan mindenki elegendő figyelmet kap ahhoz, hogy a technikát legalább elfogadható szinten végre tudja hajtani. Itt jegyezném meg, hogy ettől a korosztálytól még nem várhatunk el tökéletes végrehajtást.

Krav Kids edzés egyenes rúgás

Az óra következő szakasza az előzőleg megtanult önvédelmi technika begyakorlása. A gyermekek figyelme szórakoztató gyakorlatokkal sokkal tovább fenntartható, így ismét a játékokhoz nyúlunk. Valamilyen egyszerű játék szabályait megváltoztatva tovább gyakoroljuk az önvédelmi fogásokat. Ezen túl hangsúlyt kap a megelőzés, az elfutás, és a segítségkérés is.

Edzés lezárása

Amennyiben időnk engedi, egy újabb készségfejlesztő / erősítő játékkal zárjuk az óra mozgásos részét.

Rövid levezetés után ismét sorakozó következik. Közösen átvesszük, hogy mivel foglalkoztunk, mit tanultunk az edzésen. Alkalmanként átbeszélünk olyan veszélyes szituációkat, amelyekbe a gyermekek csöppenhetnek. Megbeszéljük, hogy mi lehet a helyes megoldás és mi az amit mindenképp kerüljenek el. Rövid meghajlás és pacsi után a gyerekek mehetnek átöltözni, vagy maradhatnak a nagyobbakkal kidobósozni, amíg az ő órájuk el nem kezdődik.

A fenti írás arra hivatott, hogy a szülők és a gyermekük előzetes információkkal érkezzenek edzésre, tudják, hogy mire számíthatnak majd. Amennyiben a gyermek viszont továbbra is bizonytalan, és nem szeretne beállni, természetesen lehetőséget biztosítunk arra, hogy kívülállóként, a szülővel együtt oldalról megtekintsen egy foglalkozást.

borítókép forrása: http://www.impact-gruppe.de/krav-maga-fuer-kinder-3-uebungen-fuer-zuhause/